Projecten

Op deze pagina vindt u informatie over een aantal van onze projecten.

Informatie-uitwisseling ziekenhuizen

Publicase heeft onderzocht op welke wijze de ziekenhuizen in de noordelijke provincies aan elkaar verbonden kunnen worden. Dit om de toenemende samenwerking, ketenbeheer en gezamenlijke ict-dienstontwikkeling te ondersteunen. Het initiatief is genomen door een aantal ziekenhuizen en verzekeraars. Inmiddels hebben zich meerdere ziekenhuizen gevoegd bij het gezelschap en wordt de verdere realisatie ingezet. Het is de bedoeling om een gezamenlijke organisatie op te richten, die de verbindingen inkoopt en beheert en een aantal innovatie-taken krijgt, waaronder het inrichten van een ‘zorgmarkt’ in een goed beveiligd datacenter. Opslag van gegevens (storage) wordt gezien als één van de eerste gezamenlijke diensten die over het zorgnetwerk afgenomen kan worden.

Toepassingen Draadloos Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en gemeente Groningen hebben samen, binnen het Akkoord van Groningen, het voornemen geuit om te komen tot een draadloos netwerk in de stad Groningen.
Bij het gemeentebestuur bleek behoefte aan een overzicht van de toepassingen op zo’n draadloos netwerk die nuttig zijn voor de gemeentelijke diensten (denk aan verkeersmanagement, informatievoorziening aan buitendienst-medewerkers, wijkbeheerders etc) en toepassingen vanuit een maatschappelijk/politieke behoefte. Publicase heeft dit onderzoek uitgevoerd. Eenzelfde overzicht van toepassingen is opgesteld met de samenwerkingspartners RuG, Hanzehogeschool, Noorderpoortcollege en Politie Groningen. Met de resultaten van dit onderzoek worden de prioriteiten bepaald en zullen netwerk en gekozen diensttoepassingen gerealiseerd gaan worden.

Breedband in Flevoland-oost

Provincie Flevoland heeft Publicase geselecteerd om de vraagbundeling voor breedband in 4 gemeenten te realiseren. Dit betreft de gemeenten Noordoostpolder, Urk, Dronten en Zeewolde. Potentiële deelnemers worden benaderd. Elke organisatie krijgt in beeld wat glasvezel voor hun situatie zal gaan betekenen.
Provincie Flevoland liet zich inspireren door succesvol uitgevoerde glasvezel-vraagbundelings-projecten van Publicase in andere ‘plattelands-regio’s’.

Breedband Reitdiep

getimage-1.asp.htmlHet Reitdiep-project is het eerste open plattelands-glasvezelnetwerk, dat is gerealiseerd in Nederland. In dit project zijn Provincie Groningen, gemeente De Marne, Winsum, Zuidhorn, Grootegast, Marum en het Noorderpoortcollege betrokken. Het volume van deze partijen samen blijkt voldoende inkoopkracht te bieden om de locaties op glas te laten aansluiten tegen randstedelijke prijzen. Uit de Europese aanbesteding is KPN geselecteerd als operator. Het netwerk staat open voor aansluiting van andere gebruikers. Ook dienstleveranciers mogen over dit netwerk hun diensten in de regio aanbieden. De Groningen Internet Exchange is hiervoor de centrale marktplaats. De locaties zijn inmiddels aangesloten op het snelle glasvezelnetwerk. Met dit initiatief is een belangrijke economische vestigingsfactor in de Reitdiep-regio bewerkstelligd.

Vraagbundeling Overijssel

Provincie Overijssel heeft Publicase gevraagd om de vraagbundeling van glasvezelaansluiting voor gemeenten, provincie, scholen en zorginstellingen te begeleiden. In korte tijd zijn alle potentiële deelnemers bezocht en zijn de consequenties in beeld gebracht. Dit heeft een grote groep organisaties doen besluiten gezamenlijk hun vraag naar glasvezel aan te besteden in de markt. De aanbesteding is inmiddels uitgevoerd. Er is een perceel gegund aan Essent en een perceel aan KPN. Voor de deelnemers betekent de realisatie van de verbindingen een grote stap voorwaarts.

Kids in Space: interactief lesmateriaal voor basisscholen

getimage.asp.htmlIn dit project wordt lesmateriaal ontwikkeld, om basisschoolleerlingen de elementaire kennis van het heelal te leren. Via een computer-spel ontdekken kinderen hoe sterrenkundig onderzoek uitgevoerd wordt en hoe dat oa. door Astron in Drenthe wordt gedaan in het Lofar project.
Het eindproduct is een edugame en een begeleidend boekje voor docenten. Het lesmateriaal wordt met basisschoolleerlingen en docenten ontwikkeld en getest in de educatieve kinderstudio van Pabo Meppel.
Hierna wordt het lesmateriaal op alle basisscholen in Drenthe verspreid. Dit project is een samenwerking tussen Astron Lofar, Pabo Meppel, educatieve uitgever ScalaMedia, basisschool ‘Broekhoes’. Publicase voert de projectleiding. Het project wordt mede-gefinancierd door ICT Tender Provincie Drenthe.

SIG Realestate

SIG Realestate, een vastgoedpartij die gebouwen ontwikkelt en verhuurt, heeft in al haar gebouwen op het Zernike Science Park een glasvezelinfrastructuur laten aanleggen. Het ontwerp, de aanbesteding en de bouwbegeleiding heeft Publicase uitgevoerd. Inmiddels is het netwerk, dat de gebouwen aan de Groninger Internet Exchange en het Tycom-gebouw verbindt, opgeleverd.

Voor SIG Realestate is een goede ICT-voorziening in haar gebouwen belangrijk om data-intensieve huurders te trekken. De ‘glasvezel-oprit’ wordt hiermee een onderdeel van het vastgoed. De waarde van een gebouw stijgt hierdoor, hetgeen uit onderzoekscijfers van Gartner (VS en Canada) wordt bevestigd.

Breedband Gorecht-Eemsdelta

getimage-2.asp.htmlDe gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Loppersum, Slochteren en Ten Boer, Groningen Seaports en Provincie Groningen gaan gezamenlijk hun locaties op glasvezel aansluiten. Hiertoe is een Europese aanbesteding gehouden, waar een ‘ontbundeld aanbod’ aan leveranciers gevraagd is. Doel is te komen tot een open glasvezel provincie-ring met vastgelegde prijzen voor de startgebruikers, maar ook voor partijen die later willen aansluiten. Op deze wijze zijn meer leveranciers in staat hun breedband-diensten in de regio te leveren, hetgeen het aanbod én de prijzen ten goede komt.

Community Network Groningen draait zeer succesvol

getimage-4.asp.htmlCommunity Network Groningen is actief sinds begin 2004. Dit breedbandige open glasvezelnetwerk is van en voor gebruikers in Groningen. Een aantal partijen hebben hiertoe het initiatief genomen te weten Gemeente Groningen, TCN Realestate, Noorderpoortcollege, Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen en Biblionet.
Publicase ontwikkelde het businessmodel en heeft het hele proces tot en met realisatie begeleid. Inmiddels draait het Community Network al ruim 6 jaar met succes en hebben nieuwe gebruikers de mogelijkheden ook ontdekt. Kijk voor meer info op de site van Community Network.

ASTRON LOFAR samen op glas met drents-groningse gemeenten en scholen

getimage-1.asp.htmlAstron bouwt in Noord-Nederland aan een grote virtuele telescoop genaamd Lofar.
Deze supertelescoop bestaat uit een netwerk van weilandjes met daarin vele kleine antennes. Deze antennevelden zijn met glasvezel verbonden om meetgegevens naar de centrale computer te leiden. De computer maakt van alle losse beelden één supergroot beeld. Wetenschappelijk is dit een gigantische stap voorwaarts. Maar ook economisch en maatschappelijk profiteert de regio van de aanleg van dit breedbandnet. Gemeenten en scholen hebben hun vraag naar breedband mee-gebundeld. Publicase voerde de inventarisatie uit en organiseerde het commitment. De vraag is Europees aanbesteed en Essent is de partij aan wie de gunning is verleend. In 2006 zal het netwerk gebouwd worden. Zie ook Surfnet.

Northern Lightrail

getimage-3.asp.htmlIn 2001 heeft Tyco haar wereldwijde netwerk uitgerold naar Europa met een zeekabel van New York aanlandend bij de Eemshaven in Groningen. Northern Lightrail heeft voor Tyco de landverbinding van Groningen naar Amsterdam en naar Hamburg verzorgd. Northern Lightrail exploiteert deze verbinding en biedt daarnaast alle verbindingen over het wereldwijde Tyco-netwerk. Inmiddels maken meerdere partijen gebruik van dit netwerk, zoals Surfnet en een bekend zoekmachine-bedrijf.
Publicase heeft een belangrijke rol gehad in de opstart van Northern Lightrail. Het bedrijf is inmiddels verkocht aan Eurofiber.

Breedbandproeven Leeuwarden

getimage.asp.htmlHet ICT Center Friesland voert de Breedbandproeven in Leeuwarden uit. Hiertoe heeft de gemeente Leeuwarden een glasvezel-stadsring aangelegd, waar gebruikers ‘dark fiber’ in af kunnen nemen tegen kostprijs.

Publicase helpt het ICT Center Friesland om de vraagbundeling in een aantal doelgroepen voor elkaar te krijgen, om het businessmodel voor verdere groei te ontwikkelen en om de organisatievorm op te stellen.
Op dit moment zijn de gebruikers van de stadsring te vinden in de overheid, de zorg en het onderwijs. Het is de bedoeling dit verder uit te breiden binnen deze doelgroepen, bij cultuurinstellingen en in de dienstverlening. De gemeente Leeuwarden beperkt zich uitsluitend tot het coordineren van de ‘passieve infrastructuur'(buizen en vezels). Met marktpartijen wordt samenwerking gezocht voor het leveren van de diensten over het netwerk.